Craniosacraal therapie is een behandelmethode die zijn oorsprong vind in de osteopathie. Door de jaren heen zijn er steeds meer behandeltechnieken bijgekomen waardoor het is doorontwikkeld tot een op zich zelf staande methode. De kracht ervan zit hem in de zachtheid. Doordat het invloed heeft op het (parasympatische) zenuwstelsel, ontspant het en zet het processen in beweging. Zowel fysiek als emotioneel.

Hoe werkt dat nou precies?

Net als andere geautomatiseerde systemen in het lichaam zoals de bloedsomloop en de ademhaling, bestaat er een minder bekend systeem. Dit noemen we het craniosacrale systeem. Het beste is dit te vergelijken met een pompsysteem dat begint in de hersenen.

In de hersenen bevinden zich de ventrikels, deze produceren de cerebrospinale vloeistof (ook wel bekend als het hersenvocht) Deze vloeistof wordt in een bepaald ritme rondgepompt. Dat begint dus in de hersenen en stroomt daarna via de duramater (een soort buis) door de wervelkolom. Daar is ook de naam vanaf geleid. Cranio (Cranium = schedel) Sacraal (Sacrum = Heiligbeen)

Wat een Craniosacraal therapeut doet is contact maken met dit systeem door met de handen het ritme te voelen. Als je hier handig in bent kun je subtiele veranderingen of verstoringen in de flow van het ritme herkennen en het systeem helpen om het evenwicht te herstellen. Dit gebeurt allemaal op energetisch niveau d.m.v. zachte aanraking. Toch is het wezenlijk anders dan bijvoorbeeld Reiki of andere energetische healings methodes omdat je specifiek verbinding maakt het Craniosacrale systeem. Dat betekend dus dat je direct inwerkt op een fysiek systeem.